حدیث551
پیامبر صلی الله علیه و آله :بهترین ازدواج آسان ترین آن است.
نهج الفصاحه ، ح 1507
حدیث552
پیامبر صلی الله علیه و آله :هر کس دختر گرامیش را به ازدواج مردی گنه کار درآورد، در حقیقت نسل خود راضایع کرده است.
مکارم الاخلاق، ص 204
حدیث553
پیامبر صلی الله علیه و آله :از سبزه در زباله دانی دوری کنید! گفتند: ای رسول خدا سبزه در زباله دانی چیست؟ فرمودند: زن زیبا در خانواده بد.
کافی، ج 5، ص 332، ح 4
حدیث554
پیامبر صلی الله علیه و آله :مرد، سرپرست خانواده است و درباره آنان از او سئوال می شود و زن، سرپرست خانه شوهرش و فرزندان اوست و درباره آنان از وی سئوال می شود.
صحیح بخاری، ج 3، ص 125
حدیث555
پیامبر صلی الله علیه و آله :یکدیگر را به رفتار نیک با زنان سفارش کنید.
بحارالأنوار ، ج 33، ص 628 ، ح 744
حدیث556
پیامبر صلی الله علیه و آله :هر زنی، از دنیا برود و شوهرش از او راضی باشد، به بهشت می رود.
نهج الفصاحه، ح 1022
حدیث557
پیامبر صلی الله علیه و آله :خداوند، مؤمن و خانواده و فرزندانش را دوست دارد. محبوب ترین چیز نزد خداوند آن است که مرد را با زن و فرزندانش بر سفره ای ببیند که از آن غذا می خورند. پس در آن هنگام که بر سفره گرد آیند، به آنها نگاهی مهربانانه می کند و آنها را پیش از آن که از جای خود متفرق شوند، می آمرزد.
تنبیه الغافلین ، ص 343، ح 498
حدیث558
پیامبر صلی الله علیه و آله :همان حقوقی که لازم است مرد در رابطه با همسر خود رعایت کند، بر زن نیز لازم است این که شوهر، خود را برای همسر خویش آراسته کند؛ همان گونه که زن، خود را درغیر گناه برای همسر خویش آراسته می کند.
الفردوس ، ج 5، ص 521 ، ح 8953
حدیث559
پیامبر صلی الله علیه و آله :به هر کس پنج چیز داده شد، بهانه ای در ترک کار آخرت ندارد: زنی شایسته که او رادر امور دنیا و آخرتش یاری کند، فرزندانی خوب، امکاناتی در شهر خود و اخلاقی خوب که با آن، با مردم مدارا کند و دوستی خاندان من.
الدعوات ، ص 40، ح 97
حدیث560
پیامبر صلی الله علیه و آله :هیچ زنی پیش از آن که خود را در اختیار شوهرش قرار دهد، یعنی لباسش را درآوردو با او به بستر برود و خود را به او بچسباند، حق ندارد بخوابد، وقتی چنین کرد در واقع خود را در اختیار شوهرش قرار داده است.
مکارم الاخلاق، ص 238
حدیث561
پیامبر صلی الله علیه و آله :بدانید که بهترین انسان ها کسانی هستند که دیر به خشم آیند و زود راضی شوند و بدترین انسان ها کسانی هستند که زود به خشم آیند و دیر راضی شوند.
نهج الفصاحه ، ح 469
حدیث562
پیامبر صلی الله علیه و آله :هرگاه خداوند برای خانواده ای خیر بخواهد، آنان را در دین دانا می کند، کوچک ترها بزرگ ترهایشان را احترام می نمایند، مدارا در زندگی و میانه روی در خرج کردن را روزیشان می نماید و به عیوبشان آگاهشان می سازد، تا آنها را برطرف کنند و اگر برای آنان جز این بخواهد، به خودشان واگذارشان می نماید.
نهج الفصاحه، ح 147
حدیث563
پیامبر صلی الله علیه و آله :هر زنی، که شوهرش را آزار دهد، اگر تمام عمرش را روزه بگیرد و شب ها عبادت کند و بنده ها آزاد نماید و مال ها در راه خدا انفاق کند، خداوند هیچ نماز و کار نیکی را از او نمی پذیرد، تا آن گاه که به شوهرش کمک کند و او را از خود راضی نماید وگرنه آن زن اولین کسی است که به جهنم می رود. سپس فرمودند: مرد، هم اگر همسر خود را اذیت کند یا به او ظلم نماید، چنین گناه و عذابی خواهد داشت.
ثواب الاعمال ، ص 335
حدیث564
پیامبر صلی الله علیه و آله :بهترین زنانتان، زن زایا، بسیار مهربان و پاکدامن است که نزد خویشاوندان خود عزیز باشد و در برابر شوهرش فروتن و مطیع، خود را برای شوهرش بیاراید و از غیر او بپوشاند، سخن شوهرش را بشنود و فرمان او را اطاعت نماید و چون شوهرش با او خلوت کند، خود را در اختیار او قرار دهد.
کافی، ج 5 ، ص 324، ح 1
حدیث565
پیامبر صلی الله علیه و آله :از خوشبختی مرد مسلمان، داشتن همسری شایسته، خانه ای بزرگ، وسیله ای راحت برای سواری و فرزند خوب است.
بحارالأنوار، ج 76، ص 155، ح 35
حدیث566
پیامبر صلی الله علیه و آله :نگاه محبّت آمیز فرزند به پدر و مادرش، عبادت است.
تحف العقول ، ص 46
حدیث567
پیامبر صلی الله علیه و آله :دعای پدر برای فرزندش، همانند دعای پیامبر برای امّتش است.دعای مادر از موانع اجابت دعا، می گذرد.
مشکاه الانوار، ص 282؛ ربیع الابرار ، ج 2،ص 225
حدیث568
پیامبر صلی الله علیه و آله :در آینده زنانی پیدا می شوند که در عین پوشیدگی برهنه اند (لباس های بدن نما و جوراب های نازک می پوشند) هوسباز و دلفریب می باشند، موهای خود را طوری آرایش می کنند که مانند کوهان شتر جلوه می کند. اینان داخل بهشت نمی شوند و حتی بوی آن را استشمام نمی کنند، با این که بوی بهشت از راه بسیار دور استشمام می شود.
صحیح مسلم، ج 3، ص 1680، ح 2128
حدیث567
پیامبر صلی الله علیه و آله :انسان با ایمان به میل و رغبت خانواده اش غذا می خورد، ولی منافق میل و رغبت خود را به خانواده اش تحمیل می کند.
کافی ، ج 4، ص 12، ح 6
حدیث568
پیامبر صلی الله علیه و آله :ای علی! عقل چیزی است که با آن، بهشت و خشنودی خداوند مهربان به دست می آید.
من لایحضره الفقیه، ج 4، ص 369،ح 5762
حدیث569
پیامبر صلی الله علیه و آله :عقل در دل، همانند چراغ در میان خانه است.
علل الشرایع، ص 98، ح 1
حدیث570
پیامبر صلی الله علیه و آله :بهترین شما صاحبان عقل هستند. گفته شد: «ای رسول خدا! صاحبان عقل، چه کسانی اند؟». فرمودند: آنان که دارای اخلاق خوب اند، بردبار و باوقارند، صله رحم می نمایند، به پدران و مادران نیکی می کنند، به فقرا، همسایگان و یتیمان رسیدگی می نمایند، اطعام می کنند، آشکارا به همه سلام می کنند و هنگامی که مردم در خواب وغافلند، نماز (نماز شب) می گذارند.
کافی، ج 2، ص 240، ح 32
حدیث571
پیامبر صلی الله علیه و آله :چهار چیز بر هر عاقل و خردمندی از امّت من واجب است. گفته شد: «ای پیامبر خدا! آن چهار چیز کدام اند؟». فرمودند: «گوش فرادادن به دانش، نگهداری، نشر و عمل به آن».
تحف العقول، ص 57
حدیث572
پیامبر صلی الله علیه و آله :کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است به شرط آن که حق، ترک نشود.
تحف العقول، ص 42
حدیث573
پیامبر صلی الله علیه و آله :همه خوبی ها با عقل شناخته می شوند و کسی که عقل ندارد، دین ندارد.
تحف العقول، ص 54
حدیث574
پیامبر صلی الله علیه و آله :بدانید که عاقل ترین مردم کسی است که پروردگارش را بشناسد و از او پیروی کند،دشمنان خدا را بشناسد و از آنان نافرمانی کند، جایگاه ابدی خود را بشناسد و آن را آبادکند و بداند به زودی به آنجا سفر خواهد کرد و برای آن، توشه بردارد.
اعلام الدین، ص 337، ح 15
حدیث575
پیامبر صلی الله علیه و آله :مُهر بر پایه عرش آویزان است. هنگامی که حریم ها شکسته و گناه شود و بی پروایی نسبت به خداوند انجام گیرد، خداوند مُهر را می فرستد و بر قلب تبهکار می زند و از آن پس، دیگر عقل او چیزی درک نمی کند.
کنزالعمّال، ح 10213
حدیث576
پیامبر صلی الله علیه و آله :گروهی در حضور پیامبر اسلام، مردی را ستایش کردند و همه ویژگی های خوب را برایش بر شمردند. رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمودند: «عقل او چگونه است؟». گفتند: «ای رسول خدا! ما از جدیت او در عبادت و دیگر خوبی ها سخن می گوییم و شما از عقل او می پرسید؟». فرمودند: نادان از روی نادانی به زشتی هایی بزرگ تر از زشتی های انسان گنهکار دست می زند. همانا بندگان به میزان عقلشان در روز قیامت به درجه بالاتر نائل وبه پروردگارشان نزدیک می شوند.
تحف العقول، ص 54
حدیث577
پیامبر صلی الله علیه و آله :از پیامبر صلی الله علیه و آله از معنی آیه «[تا بیازماید] کدامیک عملتان بهتر است» پرسیدند.فرمودند: یعنی کدامیک عاقل ترید. سپس فرمودند: مقصود، کسی است که عقلش کامل تر، از خدا بیمناک تر و در امر و نهی خداوند دقیق تر است؛ هر چند مستحبّاتش کمتر باشد.
بحارالأنوار، ج 70، ص 233
حدیث578
پیامبر صلی الله علیه و آله :اَنس گوید: سؤال شد: «ای رسول خدا! ممکن است کسی از عقل نیکو برخوردار باشدو گناهان بسیار داشته باشد؟». پیامبر صلی الله علیه و آله فرمودند: هیچ انسانی نیست، مگر این که گناهان و خطاهایی مرتکب می شود، ولی هر کس سرشتش عقل و نهادش یقین باشد،گناهانش به او آسیب نمی رساند». گفته شد: «ای رسول خدا! چگونه است این؟». فرمودند: «زیرا عاقل هرگاه مرتکب خطایی گردد، بی درنگ آن را با توبه و پشیمانی جبران کند و با این کار، گناهانش را پاکمی گرداند و خوبی هایی برایش باقی می ماند که با آن، وارد بهشت می گردد».
ربیع الأبرار، ج 3، ص 137
حدیث579
پیامبر صلی الله علیه و آله :ویژگی عاقل، آن است که در برابر نادان بردباری کند، از آن کس که به او ظلم کرده بگذرد، نسبت به زیردستان متواضع باشد، با بالادستان در خوبی ها رقابت کند، هرگاه خواست سخن بگوید، بیندیشد، اگر خوب بود بگوید و بهره ببرد و اگر بد بود، سکوت کند و سالم بماند، اگر بلا و امتحانی برایش پیش آمد به خدا پناه ببرد و دست و زبان خود رانگه دارد، اگر فضیلتی دید، به سرعت از آن بهره گیرد، حیا از او جدا نگردد و حرص از اوسر نزند، اینها خصلت های دهگانه ای است که عاقل با آنها شناخته می شود.
تحف العقول، ص 28
حدیث580
پیامبر صلی الله علیه و آله :دانایی سرآمد همه خوبی ها و نادانی سرآمد همه بدی هاست.
بحارالأنوار، ج77، ص 175، ح 9
حدیث581
پیامبر صلی الله علیه و آله :در کار خیر، خود را به زحمت اندازید و در این راه با هوا و هوس خود مبارزه کنید، زیرا طبیعت انسان به بدی تمایل دارد.
تنبیه الخواطر، ج 2، ص 120
حدیث582
پیامبر صلی الله علیه و آله :در اسلام هیچ ضرری نیست و ضرر زدن به دیگران نیز ممنوع است، پس اسلام به مسلمان خیر می رساند و شر نمی رساند.
الفقیه، ج 4، ص 334، ح 5718
حدیث583
پیامبر صلی الله علیه و آله :ویژگی عاقل این است که در برابر رفتار جاهلانه بردباری کند، از کسی که به او ظلم کرده درگذرد، در برابر زیر دست خود متواضع باشد، با بالا دست خود در طلب نیکی رقابت کند، هرگاه بخواهد سخن بگوید بیندیشد، اگر خوب بود بگوید و سود برد و اگر بد بود سکوت کند و سالم ماند، هرگاه با فتنه ای روبه رو شود به خدا پناه برد، دست و زبان خود را نگاه دارد، هرگاه فضیلتی ببیند آن را غنیمت شمارد، شرم و حیا از او جدا نشود وحریص نباشد، اینها ده خصلت اند که عاقل با آنها شناخته می شود.
تحف العقول، ص 28
حدیث584
پیامبر صلی الله علیه و آله :هرگاه انسان چهل ساله شود و خوبیش بیشتر از بدیش نشود، شیطان بر پیشانی او بوسه می زند و می گوید: این چهره ای است که روی رستگاری را نمی بیند.
مشکاه الأنوار، ص 295
حدیث585
پیامبر صلی الله علیه و آله :خوبی عادت است و بدی لجاجت.
سنن ابن ماجه، ج 1، ص 80 ، ح 221
حدیث586
پیامبر صلی الله علیه و آله :بدانید که بدترین بدها، علمای بدند و بهترین خوبان علمای خوبند.
منیه المرید، ص 137
حدیث587
پیامبر صلی الله علیه و آله :بهترین سخن، کتاب خدا و بهترین روش، روش پیامبر صلی الله علیه و آله و بدترین امور بدعت هاست (پدیده های مخالف دین).
بحارالأنوار، ج 77، ص 122، ح 23
حدیث588
پیامبر صلی الله علیه و آله :هر کس بگوید: من از همه مردم بهترم، او بدترین مردم است و هر کس بگوید: من بهشتی هستم، او جهنمی است.
النوادر للراوندی، ص 107
حدیث589
پیامبر صلی الله علیه و آله :هرگاه یکی از شما بمیرد، قیامتش برپا می شود و خوبی ها و بدی های خود را می بیند.
کنزالعمّال، ح 42123
حدیث590
پیامبر صلی الله علیه و آله :بهترین قلب ها، قلبی است که ظرفیت بیشتری برای خوبی دارد و بدترین قلب ها،قلبی است که ظرفیت بیشتری برای بدی دارد، پس عالی ترین قلب، قلبی است که خوبی را در خود دارد و لبریز از خوبی است. اگر سخن بگوید، سخنش در خور پاداش است و اگر سکوت کند، سکوتش درخور پاداش است.
جعفریات، ص 168
حدیث591
پیامبر صلی الله علیه و آله :بهترین چیزی که به مؤمن داده شده خوش اخلاقی و بدترین چیزی که به انسان داده شده دلی بد در چهره ای زیباست.
کنزالعمّال، ح 5170
حدیث592
پیامبر صلی الله علیه و آله :آگاه باشید، بدرستی که بهترین بندگان خدا کسی است که با تقوا، پاک و گمنام باشد وبدترین بندگان خدا کسی است که انگشت نما باشد.
بحارالأنوار، ج 70، ص 111، ح 12
حدیث593
پیامبر صلی الله علیه و آله :هیچ کس نیتی را در دل پنهان نمی کند، مگر اینکه خداوند آن نیت را (در رفتار وکردار او) همانند لباس ظاهر می کند، با نیت خوب ظاهر خوب و با نیت بد ظاهر بد خواهد داشت.
کنزالعمّال، ح 5275
حدیث594
پیامبر صلی الله علیه و آله :آنچه تو را به شک و تردید می اندازد رها کن و به سراغ آنچه تو را به شک و تردید نمی اندازد برو؛ زیرا خوبی مایه آرامش و بدی مایه تشویش و دودلی است.
کنزالعمّال، ح 7308
حدیث595
پیامبر صلی الله علیه و آله :نیت مؤمن بهتر از عمل او، و نیت کافر بدتر از عمل اوست و هر کس مطابق نیت خودعمل می کند.
کافی، ج 2، ص 84 ، ح 2
حدیث596
پیامبر صلی الله علیه و آله :پاداش نیکوکاری زودتر از هر کار خوب دیگری می رسد و کیفر ستم و تجاوز زودتر ازهر کار بد دیگری گریبان می گیرد.
خصال، ص 110، ح 81
حدیث597
پیامبر صلی الله علیه و آله :بهترین خانه های مسلمانان، خانه ای است که در آن یتیمی باشد که به او نیکی می شود و بدترین خانه های مسلمانان خانه ای است که در آن یتیمی باشد که با او بدی می شود، من و سرپرست یتیم در بهشت مانند دو انگشت همراهیم.
نهج الفصاحه، ص 1510
حدیث598
پیامبر صلی الله علیه و آله :بهترین جوانان شما، جوانی است که خود را شبیه میانسالان کند و بدترین میانسالان شما، کسی است که خود را شبیه جوانان کند.
مشکاه الأنوار، ص 297
حدیث599
پیامبر صلی الله علیه و آله :بخانه ای که کودک در آن نباشد ، برکت ندارد.
کنز العمّال ، ح 44425
حدیث600
پیامبر صلی الله علیه و آله :فرزند شایسته ، گُلی از گل های بهشت است .
کافی ، ج 6، ص 3، ح 10