حدیث401
پیامبر صلی الله علیه و آله :دو گروه از امّت من اگر صالح شوند، امّتم صالح می شوند و اگر فاسد شوند، امّتم فاسدمی شوند. عرض شد ای رسول خدا آن دو گروه کدامند؟ فرمودند: عالمان و حاکمان.
خصال، ص 37
حدیث402
پیامبر صلی الله علیه و آله :کارگزاران شما [نتیجه ]اعمال شما هستند، همان گونه که هستید، بر شما حکومت می شود.
شرح شهاب الاخبار، ص 260
حدیث403
پیامبر صلی الله علیه و آله :هر کس صبح کند و به امور مسلمانان همّت نورزد، از آنان نیست و هر کس فریادکمک خواهی کسی را بشنود و به کمکش نشتابد، مسلمان نیست.
کافی، ج 2، ص 164، ح 5
حدیث404
پیامبر صلی الله علیه و آله :ملّتی که نتوان در میان آنان بدون دلهره، حقّ ضعیف را از قوی گرفت، هرگز قابل ستایش نیست.
تحف العقول، ص 142
حدیث405
پیامبر صلی الله علیه و آله :من دو چیز ارزشمند در میان شما می گذارم: کتاب خدا و عترت و اهل بیتم، اگر بهآنها چنگ بزنید، هرگز گمراه نمی شوید.
شرح احقاق الحق، ج 5، ص 28
حدیث406
پیامبر صلی الله علیه و آله :حق را از هر کس که برایت آورد، کوچک باشد یا بزرگ، بپذیر، هر چند دشمنت باشدو باطل را، کوچک یا بزرگ، هر کس گوید به خودش برگردان، هر چند دوستت باشد.
کنزالعمال، ح 43152
حدیث407
پیامبر صلی الله علیه و آله :رشوه دهنده و رشوه گیرنده در آتشند.
کنزالعمال، ح 15077
حدیث408
پیامبر صلی الله علیه و آله :خدایا حمد و ستایش مخصوص توست، معبودی جز تو نیست. در کتابت (قرآن) فرمودی «خداوند نعمتی را که به ملتی داده است، تغییر نمی دهد مگر این که خودشان تغییر روش دهند» پس من به تو ایمان آوردم و تو را تصدیق نمودم، خدایا اگر تو کسی راحفظ نکنی، چه کسی توان آن دارد که با نیرو و توان خود نعمت های در اختیار خود را حفظ نماید و از تغییر یافتن آن جلوگیری کند. پس خداوندا به کرمت رشته در امان ماندن مرا برقرار کن تا من زمینه اطاعتی را که در وجودم از تو دارم، تغییر ندهم، وگرنه هر چه نعمت در پیش من داری، تغییر خواهد یافت. پس حمد و ستایش مخصوص توست ای خدایی که همیشه زنده و پایداری.
جمال الاسبوع، ص 73
حدیث409
پیامبر صلی الله علیه و آله :اختلاف و کشمکش و پشت هم اندازی، از ناتوانی و سستی است و خداوند نه آن رادوست دارد و نه با آن یاری و پیروزی می دهد.
بحارالأنوار، ج 20،
حدیث410
پیامبر صلی الله علیه و آله :آیا از بردن نام بدکار، برای این که مردم او را بشناسند، خودداری می کنید؟ بدکار را بااعمال و کردارش معرفی کنید، تا مردم از او برحذر باشند.
کنزالعمال ، ح 8070
حدیث411
پیامبر صلی الله علیه و آله :از ما نیست کسی که با مسلمانی تقلّب کند، یا به او ضرر رساند و یا با وی حیله نماید.
نهج الفصاحه، ح 2414
حدیث412
پیامبر صلی الله علیه و آله :ای علی! انسان صالح سه نشانه دارد: با عمل صالح، میان خود و خداوند را اصلاح می کند،با علم، دینش را اصلاح می نماید و برای مردم، همانی را می پسندد که برای خود می پسندد.
میراث حدیث شیعه، ج 2، ص 35، ح 122
حدیث413
پیامبر صلی الله علیه و آله :نابودی مردمان پیش تر از شما از آنجا بود که اگر سرشناسی دزدی می کرد، رهایش می ساختند و چون ناتوانی دزدی می نمود، مجازاتش می کردند.
نهج الفصاحه، ح 943
حدیث414
پیامبر صلی الله علیه و آله :هرگاه خداوند تبارک و تعالی ماندگاری، یا رشد ملتی را بخواهد، میانه روی وپاکدامنی را روزیشان می کند و هرگاه نابودی آنان را بخواهد، دَرِ خیانتکاری را به سود و یا به ضررشان، به رویشان می گشاید.
الدررالمنثور، ج 3، ص 120
حدیث415
پیامبر صلی الله علیه و آله :سه چیز است که ترک آن برای هیچ کس جایز نیست: نیکی به پدر و مادر؛ مسلمان باشند یا کافر، وفای به عهد؛ با مسلمان یا کافر و ادای امانت؛ به مسلمان یا کافر.
جامع الصغیر، ج 2، ص 716، ح 3469
حدیث416
پیامبر صلی الله علیه و آله :با مردم منصفانه رفتار کن و خیرخواه و مهربان آنان باش؛ زیرا اگر چنین بودی و خداوندبر مردم آبادیی که تو در آن به سر می بری خشم گرفت و خواست بر آنان عذاب فرو فرستد،به تو نگاه می کند و به خاطر تو به آنان رحم می کند. خدای متعال می فرماید «و پروردگارتو هرگز بر آن نبوده که شهرهایی را که مردمش درستکارند، به ستمی هلاک کند».
مکارم الاخلاق، ص 457
حدیث417
پیامبر صلی الله علیه و آله :باهم اختلاف نکنید، که پیشینیان شما دچار اختلاف شدند و نابود گشتند.
کنزالعمال، ح 894
حدیث418
پیامبر صلی الله علیه و آله :چون پس از من زنا رایج شود، مرگ ناگهانی زیاد می شود و چون کم فروشی کنند،خداوند آنان را به قحطی و کمبود مبتلا می گرداند و چون زکات ندهند، زمین برکات خود، مانند غلات و میوه ها و معادن را از آنان دریغ می دارد و چون در قضاوت ستم نمایند، بر ظلم و تجاوز یکدیگر را یاری کنند و چون عهدها را بشکنند، خداونددشمنشان را بر آنان مسلّط کند و چون قطع رحم کنند، ثروت در دست اشرار افتد وهنگامی که امر به معروف و نهی از منکر ننمایند و از نیکان از اهل بیت من پیروی نکنند،خداوند اشرارشان را بر آنان مسلّط کند و نیکانشان دعا کنند ولی مستجاب نشوند .
تحف العقول، ص 51
حدیث419
پیامبر صلی الله علیه و آله :از حرص بپرهیزید، زیرا که پیشینیان شما در نتیجه حرص نابود شدند، حرص آنها رابه بخل وادار کرد پس بخل ورزیدند.
حدیث420
پیامبر صلی الله علیه و آله :هرگاه حاکمانتان نیکان شما باشند و ثروتمندانتان بخشندگان شما و کارها میان شما با مشورت باشد، روی زمین از درون آن برای شما بهتر است و هرگاه حاکمانتان اشرار شما و ثروتمندان شما بخیلان باشند و کارهای شما به دست زنان افتد، درونزمین برای شما بهتر از روی زمین است.
تحف العقول، ص 36
حدیث421
پیامبر صلی الله علیه و آله :سوگند به آن کس که جانم در دست اوست، کسی جز اهل ترحم به بهشت نمی رود.عرض کردند: «همه ما دلْ رحم و مهربانیم»، فرمودند: نه، مگر آن گاه که به عموم مردم رحم کنید.
کنزالعمال، ح 5989
حدیث422
پیامبر صلی الله علیه و آله :از خوشبختی انسان درخواست خیر از خداوند و خشنودی به خواست اوستو از بدبختی انسان است که از خدا درخواست خیر نکند و به خواست او ناخشنود باشد.
تحف العقول، ص 55
حدیث423
پیامبر صلی الله علیه و آله :خوشبخت کامل و واقعی کسی است که علی را در زندگی و بعد از مرگش دوست بداردو بدبخت کامل و واقعی کسی است که دشمن علی در زندگی و بعد از مرگش باشد.
الأمالی، صدوق، ص 249، ح8
حدیث424
پیامبر صلی الله علیه و آله :چهار چیز از خوشبختی و چهار چیز از بدبختی است: چهار چیز خوشبختی: همسرخوب، خانه بزرگ، همسایه خوب و سواری نیکو است و چهار چیز بدبختی: همسایه بد،همسر بد، خانه کوچک و سواری بد است.
مکارم الأخلاق، ص 126
حدیث425
پیامبر صلی الله علیه و آله :هرگاه کسی مستحق دوستی خداوند و خوشبختی باشد، مرگ در برابر چشمان اومی آید و آرزو پشت سرش می رود و هرگاه مستحق دوستی شیطان و بدبختی باشد،آرزو پیش چشم او، و مرگ پشت سرش قرار می گیرد.
الکافی، ج 3، ص 258، ح 27
حدیث426
پیامبر صلی الله علیه و آله :از خوشبختی انسان خوش اخلاقی و از بدبختی انسان بد اخلاقی است.
کنز العمّال، ح 5243
حدیث427
پیامبر صلی الله علیه و آله :دانش پیشوای عمل و عمل پیرو آن است. به خوشبختان دانش الهام می شود وبدبختان از آن محرومند.
الأمالی، طوسی، ص 488، ح 38
حدیث428
پیامبر صلی الله علیه و آله :بدبخت ترین مردم پادشاهانند و خوشبخت ترین مردم کسی است که با مردم بزرگوار معاشرت کند.
الأمالی، صدوق، ص 73، ح 41
حدیث429
پیامبر صلی الله علیه و آله :خوشبخت کسی است که سرای باقی را که نعمتش پایدار است بر سرای فانی که عذابش بی پایان است برگزیند و از آنچه در اختیار دارد برای سرایی که به آنجا می رود پیش فرستد قبل از آن که آنها را برای کسی بگذارد که او با انفاق آن خوشبخت می شود ولی خودش با گردآوری آن (دارایی ها) بدبخت شده است.
اعلام الدّین، ص 345
حدیث430
پیامبر صلی الله علیه و آله :خداوند متعال، به بنده اش در هر روز نصیحتی عرضه می کند، که اگر بپذیرد،خوشبخت و اگر نپذیرد، بدبخت می شود.
کنز العمّال، ح 10250
حدیث431
پیامبر صلی الله علیه و آله :به وسیله من هشدار داده شدید و به وسیله علی علیه السلام هدایت می یابید و به وسیله حسن احسان می شوید و به وسیله حسین خوشبخت می گردید و بدون او بدبخت.بدانید که حسین دری از درهای بهشت است، هر کس با او دشمنی کند، خداوند بوی بهشت را بر او حرام می کند.
مأه منقبه، ص 22
حدیث432
پیامبر صلی الله علیه و آله :دنیا سرای بلا و گرفتاری و محل گذران زندگی و زحمت است خوشبختان از آن دلکنده اند و از دست بدبختان به زور گرفته می شود پس خوشبخت ترین مردم،بی میل ترین آنان به دنیا و بدبخت ترین مردم، مایل ترین آنان به دنیاست.
اعلام الدّین، ص 342
حدیث433
پیامبر صلی الله علیه و آله :هر کس وصیت میت را در کار حج بر عهده بگیرد، نباید در آن کوتاهی کند، زیرا عقوبت آن سخت و پشیمانی اش طولانی است. از وصیت میت جز بدبخت کوتاهی نکند و به آن جز خوشبخت عمل ننماید.
جامع الأخبار، ص 159
حدیث434
پیامبر صلی الله علیه و آله :در آنچه از خداوند تبارک و تعالی روایت شده است: ای بندگان من! همانا ظلم را برخود حرام کردم و آن را در میان شما نیز حرام کردم. پس بر یکدیگر ظلم نکنید.
صحیح مسلم ، ج 4، ص 1994، ح 55
حدیث435
پیامبر صلی الله علیه و آله :آسمان ها و زمین، با عدالت، پا برجا می مانند.
عوالی اللآلی ، ج 4، ص 103
حدیث436
پیامبر صلی الله علیه و آله :در حقیقت، خداوند متعال، به خاطر انصاف و عدالتش، آسایش و شادی را در خشنودی (به خواست خودش) و یقین قرار داد و نگرانی و اندوه را درخشم خودش.
المعجم الکبیر ، ج10، ص216، ح10514
حدیث437
پیامبر صلی الله علیه و آله :یونس علیه السلام زمانی دید قومش دعوت او را نمی پذیرند و به او ایمان نمی آورند،آزرده شد و احساس بی تابی کرد.از این رو، به پروردگارش شِکوه نمود. در بخشی ازشِکوه های او چنین بود: ای پروردگار من! تو مرا در سی سالگی به سوی قومم مبعوث فرمودی و من، سی و سه سال در میانشان ماندم و آنان را به ایمان آوردن به تو و تصدیق رسالتم دعوت نمودم و از عذاب و محروم کردن تو بیمشان دادم؛ امّا آنان تکذیبم کردند و به من ایمان نیاوردند و نبوّتم را انکار نمودند و رسالتم را سبک شمردند و مرا تهدید نمودند و ترسیدم که مرا بکشند. پس، عذابت را بر آنان فرود آور، زیرا آنان قومی هستند که ایمان نمی آورند. آن گاه خداوند به یونس علیه السلام وحی فرمود: «در میان آنان، زن باردار و جنین و کودک خردسال و پیر و زن ناتوان و مستضعف خوار وجود دارد، در حالی که من، داور عادل هستم که رحمتم بر خشمم پیشی گرفته است. من خردسالان قوم تو را به گناهان بزرگ سالانشان کیفر نمی دهمو _ ای یونس _ آنان بندگان و آفریدگان و مردمان من در سرزمین های من و درزیر پوشش من اند. دوست دارم درباره آنان حوصله کنم و با ایشان مدارا نمایم و توبه شان را انتظار می کشم».
تفسیر عیّاشی ، ج 2، ص 129، ح 44
حدیث438
پیامبر صلی الله علیه و آله :عدالت، ترازوی خدای متعال در زمین است. هر کس آن را به کار گیرد، به خاطر آن،به بهشت می رود و هرکس آن را رها کند، به جهنّم رانده می شود.
مستدرک الوسائل، ج11، ص317، ح13145
حدیث439
پیامبر صلی الله علیه و آله :هر کس در دنیا به گناهی گرفتار شود و به خاطر آن، مجازات گردد، خداوند، عادل تراز آن است که[در قیامت] مجازات آن گناه را بر بنده اش تکرار نماید و هرکس در دنیا گناهی مرتکب شود و خداوند، آن را بپوشاند (ببخشد)، خدا بزرگوارتر از آن است که عفوخود را باز پس گیرد.
سنن ابن ماجه ، ج 2، ص 868، ح 2604
حدیث440
پیامبر صلی الله علیه و آله :به راستی که کمک از جانب خداوند به اندازه هزینه می رسد و صبر از جانب خداوندبه اندازه گرفتاری می آید.
کنزالعمّال، ح 15993
حدیث441
پیامبر صلی الله علیه و آله :درباره ترس از قیامت و حسابرسی: لحظه ایستادنتان در پیشگاه خداوند _ جلّجلاله _ را به یاد آورید، چراکه او حاکم عادل است و خودتان را برای پاسخگویی آماده سازید که از شما می پرسد.
امالی صدوق ، ص 354، ح 432
حدیث442
پیامبر صلی الله علیه و آله :به نقل از جبرئیل: خداوند تبارک و تعالی فرمود: … بعضی از بندگان مؤمن من،کسانی هستند که می خواهند از راه عبادت، به درگاه من وارد شوند، ولی من مانع می شوم، به خاطر این که غرور در آنان به وجود نیاید تا فاسدشان کند. و بعضی از بندگانمؤمن من، کسانی هستند که ایمانشان جز با فقر، درست نمی شود، که اگر بی نیازشان کنم، بی نیازی فاسدشان می کند.
و بعضی از بندگان مؤمن من، کسانی هستند که ایمانشان جز با ثروت، درست نمی شود که اگر نیازمندشان کنم، نیازمندی فاسدشان می کند. و بعضی از بندگان مؤمن من، کسانی هستند که ایمانشان جز با بیماری، درست نمی شود، که اگر به آنان تن درستی ببخشم، تن درستی فاسدشان می کند. و بعضی ازبندگان مؤمن من، کسانی هستند که ایمانشان جز با تن درستی، درست نمی شود که اگربیمارشان کنم، بیماری فاسدشان می کند. در حقیقت، من، بندگانم را با آگاهی ای که ازدل هایشان دارم اداره می کنم؛ چراکه من دانای آگاهم».
توحید ، ص 399، ح 1
حدیث443
پیامبر صلی الله علیه و آله :خداوند که نام او بلند باد می فرماید: «به عزّت و جلالم سوگند، از میان آفریدگانم آفریده ای که نزد من محبوب تر از بنده مؤمنم باشد، نیافریدم و بدین جهت، او را به اسم خودم، مؤمن، نام نهادم. البته [گاه] او را از آنچه میان مشرق و مغرب است، محروم می سازم و این انتخاب من برای اوست و [گاه ]او را از آنچه میان مشرق و مغرب است،بهره مند می سازم و آن، انتخاب من برای او است. پس باید به خواست من، خشنود باشد و بر بلای من، صبر کند و نعمت های مرا شکر نماید. ای محمّد! او را در شمار صدیقین (بندگان راستین) خود می نویسم».
مشکاه الأنوار ، ص 73، ح 136
حدیث444
پیامبر صلی الله علیه و آله :یکی از پیامبران به پروردگارش شِکوه نمود و گفت: پروردگارا! بنده ای از بندگانت به تو ایمان می آورد و طبق فرمان تو عمل می کند و تو، دنیا را از او باز می داری (او را از دنیا محروم می کنی) و در معرض بلا قرارش می دهی. و بنده ای از بندگانت به تو کفر می ورزد و تو را نافرمانی می کند و تو، بلا را از او باز می داری و دنیا را به او ارزانی می کنی! خداوند عزّ و جلّ به او وحی فرمود: «سرزمین ها و بندگان، از آنِ من اند و هیچ چیزی نیست، جزاین که مرا منزه و یگانه و بزرگ می داند. امّا بنده مؤمنم، گناهانی دارد و من دنیا را از او بازمی دارم و او را در معرض بلا قرار می دهم تا این که [در قیامت] نزد من بیاید و پاداشخوبی هایش را بدهم. و امّا بنده کافرم، خوبی هایی دارد، و من بلا را از او باز می دارم ودنیا را به او عَرضه می کنم تا نزد من بیاید و کیفر گناهانش را بدهم».
المعجم الکبیر ، ج12،ص117،ح12735
حدیث445
پیامبر صلی الله علیه و آله :انسان، گاهی درجه عالی ای در بهشت دارد که جز در سایه برخی گرفتاری ها به آن نمی رسد و چنانچه مرگش فرا رسد و او به آن درجه نرسیده باشد، هنگام مرگش، چنانبر او سخت گرفته می شود که به آن درجه دست یابد.
مسند زید ، ص 410
حدیث446
پیامبر صلی الله علیه و آله :شیطان القائاتی به فرزند آدم دارد و فرشته نیز الهاماتی دارد: القای شیطان، به بدی وعده دادن و حق را تکذیب نمودن و الهام فرشته، به خوبی وعده دادن و حق را تصدیق کردن است. پس هرکس الهام به خوبی را در دل خود یافت، بداند که از جانب خداونداست و بدین خاطر، خدا را ستایش نماید و هرکس چیزی غیر از این یافت، از شیطانِ رانده شده، به خدا پناه ببرد.
سنن الترمذی ، ج 5، ص 219، ح 2988
حدیث447
پیامبر صلی الله علیه و آله :خداوند عزّ و جلّ می فرماید: «هرگاه من یکی از بندگان مؤمنم را گرفتار ساختم و به خاطر آن گرفتاری، ستایشم نمود، بی گمان از بسترش همانند روزی که از مادر متولّدشده، بدون گناه بر می خیزد» و می فرماید: «من بنده ام را گرفتار و مبتلا ساختم. شما،پاداش او را همانند زمان سلامتش به او بدهید.
مسند ابن حنبل ، ج 6، ص 77، ح 17118
حدیث448
پیامبر صلی الله علیه و آله :به مسلمان، رنج و درد طولانی و غم و اندوه و آزار و غصه ای نمی رسد، حتّی خاری بهتنش فرو نمی رود، مگر این که خداوند به خاطر آن ها، گناهان او را پاک می کند.
صحیح البخاری ، ج5،ص2137،ح5318
حدیث450
پیامبر صلی الله علیه و آله :مردی به رسول خدا صلی الله علیه و آله عرض کرد: به من اخلاقی بیاموزید که خیر دنیا و آخرت درآن جمع باشد، حضرت فرمودند: دروغ نگو.
بحارالأنوار، ج 72، ص 262، ح 43